Spanyolországban az infláció ellen

Az ingatlanok felértékelődése 11 hónapja töretlen Spanyolországban. A járványra vonatkozó megszorítások eltörlése után érdeklődők tömegei döntöttek spanyolországi ingatlanvásárlás mellett.

Egyrészt a spanyol lakosok együttesen több mint 944 milliárd eurót halmoztak fel bankbetétekben két év alatt az elhúzódó házi karantén hatására, mely a valaha mért legnagyobb banki megtakarítás Spanyolországban.

Másrészt a felívelő vásárlási tendenciát erősíti a jelenleg elszabadult infláció, a globális ellátási láncnak a zavara és a főbb kriptovaluták árfolyamának jelentős esése.

A megtakarítások megóvására irányuló lakossági aggodalom a spanyol nyaraló ingatlanok felé fordítja a nemzetközi vásárlói érdeklődést.
Image
Image
Látványos tőkeátcsoportosítás figyelhető meg Spanyolország irányába azokból az országokból, ahol az ingatlanok eleve drasztikusan túlárazottak.

Egy spanyol nyaraló megvásárlásával számos külföldi család nem csupán a tengerparti pihenésére talál rá, hanem az euróban egy menekülő, “biztonságosabb” devizára is.

Kockázatvállalás szempontjából alacsonyabb kockázatú befektetésnek számít az ingatlan. Továbbá széles szakmai körben kutatott téma az ingatlanpiaci hozamok infláció elleni védelmi képessége is. Történelmi és egybehangzó konklúzió a hozamok tekintetében, hogy az ingatlanok általában jobban teljesítenek inflációval szemben, mint a kötvények. Példaként álljon, hogy 1943 és 1991 között Svájcban az ingatlanbefektetések bizonyultak a legjobb védőmaszknak.
Azonban egy túlfűtött környezet, ahol látványos az ingatlanpiaci buborék, nem a legalkalmasabb választás további lakások megvételére a pénz vásárlóértékének megőrzéséhez. Spanyolországban erről még szó sincs. Az a tény, hogy Spanyolországban az ingatlanárak éves szinten átlagosan 8,4%-kal emelkedtek azt sugallja, hogy az ingatlanpiacnak még bőven van mozgástere az áremelkedésre, mielőtt elérné a korábbi rekordszinteket. A TINSA, Spanyolország legnagyobb ingatlanértékelője szerint az ingatlanárak összességében még mindig 22%-kal maradnak el a 2007-ben elért legmagasabb szintektől.

Jelenleg vásárlói piacon vagyunk Spanyolországban egy “ buyer’s market” minden előnyével és korlátozottságával. Az építőipari nyersanyagok ára emelkedik, mely a jövőben befolyásolni fogja, hogy a vásárlóknak kedvező tendencia meddig tart. Azonban a vásárlói piac ideális időszak most egy új otthon megvételére.

( forrás: emerald insight, rocket, g7, )
Image