Várható piaci trendek és ingatlanárak 2021-ben

Szakértői grafikonok segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a spanyol ingatlankínálat és az árak várható alakulásáról, melyek a következő hónapokat jellemezhetik.

A pandémia éve tartós változást nem hozott sem a használt sem az újépítésű ingatlanárak területén a spanyol tengerpartokon. Általánosan érzékelhető volt egy kivárási stratégia mind a használt ingatlan tulajdonosok mind pedig a ingatlanfejlesztők részéről, akik árcsökkentés helyett inkább egy-egy szezonális akcióval támogatták meg a kulcsrakész lakások és villák értékesítését. A folyamatban lévő projekteket nem árazták újra negatív irányban, csupán a kivitelezésüket lassították elkerülve a kulcsrakész ingatlanok felhalmozódását és csökkentve költségeket.


Image
Image
2020 májusi mélypont után Spanyolországban az ingatlanok eladása folyamatosan növekedett jobbára a belföldi igényeknek köszönhetően, mely jelenleg is kiemelten fókuszál a tengerparti nyaralóhelyekre.

Maga a spanyol kormány is távmunkára ösztönzi az állapolgárait törvényi szinten is, ezért sokkal nagyobb réteg számára válik a jövőben elérhetővé a tengerparti életvitel Spanyolországban.

( 1. grafikon:spanyol ingatlan eladások )
2021 januárjától várhatóan tovább folytatódik a tendencia és keresleti növekedésre lehet számítani nem csak belföldi de külföldi vásárlók részéről is. Felmérések szerint ( Standard and Pool’s) az EURO zónában átlagosan 25% -kal nőtt a háztartások megtakarítása a szabadidős - és egyéb tevékenységekre vonatkozó korlátozásoknak köszönhetően.

Az elhalasztott külföldi ingatlanvásárlások 2021-ben realizálódhatnak, mely hatására az ingatlanárak területén is érzékelhető lehet a növekedés.

( 2. grafikon: spanyol ingatlan eladások előrejelzés)
Image
Image
A jeleneg zajló újépítésű ingatlan projekteket a pandémia előtt beárazták, a fázisok kivitelezésének üteme gyorsulhat 2021 - ben a kereslet hatására. A csak spanyol keresletű és lakosságú városokban található új ingatlanok értékesítése szenvedett nagyobb recessziót a nyári hónapokban. Costa Blanca, Costa Calida vagy Costa del Sol partjai a kivárásra rendezkedtek be.

A spanyol tengerpartokon fejlesztő ingatlancégek a vírusválság ellenére egy egészségesnek mondható pozícióban dolgoznak, mivel a 2021-ben átadásra kerülő lakások vagy villák egy részét már az elmúlt két évben értékesítették valamint eladásaik száma 2020 június óta ismét növekszik.

( 3. grafikon: újépítésű spanyol ingatlan eladások )
Az elmúlt években a spanyol ingatlanpiacot egy lassú és kiszámítható emelkedés jellemezte szemben pl. a drámaibb magyar folyamatokkal. Ez a visszafogott rendeződés várható az elkövetkezendő években az újépítésű ingatlanok értékesítésének területén és a nyugodt, felkúszó tendencia folytatódhat.

A 2020. év egyértelműen rávilágított a világgazdaság kiszámíthatatlanságára, mely erősítette a befektetőkben a ingatlantulajdon állandóságába és biztonságába vetett hitet.

A spanyol tengerpartok a kivételes földrajzi adottságuknak, a még mindig elérhető ingatlanáraknak és az átlátható unós szabályzásuknak köszönhetően 2021-ben ebből a befektetői figyelemből profitálhatnak.

( 4. grafikon: újépítésű spanyol ingatlan eladások előrejelzés)
Image