Trend 2023 - modern ingatlanok nemzetközi vásárlóknak

A külföldi állampolgárok ingatlan adásvételeinek aránya mintegy 20% Spanyolországban.

A nemzetközi érdeklődés a spanyol ingatlanok iránt visszatért a világjárvány előtti szintre.

Míg a belföldi kereslet kismértékű, mintegy 2.2 % - os növekedését eredményezte a tavalyi év, a nemzetközi adásvételek számában azonban jelentős 30% -os emelkedést hozott.

Elsődleges vonzerőnek számít továbbra is a nemzetközi szintéren megjelenő vállalatok számára, hogy a spanyol ingatlanpiac európai uniós gazdasági környezetben van.

A családoknak pedig Euro alapú befektetést jelent egy spanyol tengerparti nyaraló megvásárlása kiegyensúlyozott értéknövekedés mellett.
Image
Image
A külföldi befektetők meghatározó szerepe

A külföldi befektetők jelentős piaci erőt képviselnek Spanyolországban, napjainkban minden tizedik adásvételből kettő részükről kezdeményezett.

Számokban is kifejezve 133 211 ingatlant vásároltak tavaly az ország területén.

Az eddigi legmagasabb nemzetközi vásárló aktivitás 2015-ben történt, akkor több mint 20 % -a az adásvételeknek nem belföldi illetőségű tulajdonost érintő volt.

A fenti megoszlás az ingatlanok számban 77 530 eladást jelentett nyolc évvel ezelőtt, melyet felülteljesített a tavalyi eredmény.
Valencia az élen

A vételárak jelenleg emelkedő tendenciát mutatnak Spanyolországban, mégis az Európai Unió más országainak tükrében kedvező árszintet tapasztalnak itt a külföldről érkezők.

Mára pedig tartósan vonzó desztinációvá teszi a spanyol tengerpartokat a modern technológiákkal megépült, új ingatlanok, melyek minőségi, mediterrán életvitelt nyújtanak.

Bár a nemzetközi jelenlét növekedése országos szinten tapasztalható, mégis a tengerparti koncentráció egyértelmű, hiszen a külföldiek által kezdeményezett adásvételek 65 %-át összesen három autonóm közösség birtokolta a tavalyi évben: Communidad Valenciana ( 30 %), Andalúzia ( 21%) és Katalónia (14%).

Forrás: Ferran Font, pisos.com, Euroval
Image