A spanyol ingatlanpiac jellemzői és innovációja számokban 2016-2017

Costa Blanca, Costa Calida és Costa del Sol partszakaszán robbanásszerűen nőtt a kereslet 2015 óta főként az új építésű luxus villák, tengeri panorámás lakások és a közvetlen tengerparti, resort jellegű, új építésű, lakóparki apartmanok iránt.

A hirtelen felfokozódott vásárlói érdeklődés mögött természetesen nem csupán Spanyolország mediterrán éghajlata utáni igény áll, hanem a rekord alacsony banki kamatok, valamint a déli ország 2015-2016. évi pozitív gazdasági mutatóira adott azonnali nemzetközi befektetői válaszként is értékelhető.

A spanyol tengerparti, főként új építésű, modern, a korábbiakhoz képest kiváló energetikai besorolású ingatlanok utáni kereslet 2017-ben továbbra is rendkívül erős marad.

Továbbá a 2016. évi spanyol statisztikai évkönyv jelentése alapján a tavalyi évben 2.3 % növekedés volt tapasztalható a használt ingatlanok piacán is Spanyolország teljességére vetítve és 5%-ot várnak 2018 végére.
Image
Image
A használt ingatlanok árnövekedése területenként változó ereményt hozott 2016-ban, például Katalóniában 3%, Costa Blancán 2.5 %, Andalúziában 1.5%, Madridban pedig 1.1% volt ugyanazon mutató. A növekedési tendencia ritmusában kiegyensúlyozott és országosan stabil, mely kb. 330,000 ingatlan értékesítését vetíti elő 2017-re túlnyomó részt a fővárosban és a spanyol tengerparton található nemzetközi repülőterek vonzáskörzetében.

Az elmúlt két év pozítív tendenciái ellenére jelenleg még mindig 25 - 50 %-kal olcsóbban juthatunk használt vagy új építésű, tengeri panorámás ingatlanhoz a 2005-2007-es vételárakhoz viszonyítva, amikor Spanyolországban az ingatlanpiaci csúcs kiteljesedett.

A válság éveit követő ingatlan felvásárlás zajlik Spanyolországban (Floridához hasonlóan, amit korábban sokan megkérdőjeleztek, de mára vitathatatlan tény), azonban a nemzetközi befektetők összetétele 2014 óta jelentős változást mutat. Bár a brit ingatlan tulajdonosok még mindig saját városnegyedekkel rendelkeznek a spanyol partokon, mára a svéd, dán, belga, holland, norvég befektetők inváziója megkérdőjelezhetetlen jelenség, saját orvosi centrumokat, üzleteket és iskolákat hozva létre a kényelmük biztosításához Spanyolországban.
A tavalyi évben az ingatlan vásárlói réteg mintegy 37 %-át képezték a nemzetközi befektetők, mely 2017-re várhatóan még nagyobb arányt eredményezhet a kelet-európai, német és észak-amerikai érdeklődés tapasztalható fellendülésének köszönhetően.

A helyi Országos Statisztisztikai Hivatal közleménye szerint a lakóingatlanok vásárlásához nyújtott hitelek száma (26,667 folyósítás több, mint három millió EUR összértékben) 10 %-kal nőtt 2016 szeptember végére Spanyolországban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. A banki hitelekhez való hozzáférés jelentősen segíti a nemzetközi befektetetői jelenlétet Spanyolországban. Egyértelmű mégis, hogy az elmúlt évek pozitív gazdasági eseményein túl a derűs országimázs legalább akkora vonzerővel bír.

Több mint 27,000 főt bevonó felmérés során, melyben a megkérdezettek az otthonukból más országba települtek át, a HSBC Bank kezdeményezésére tavaly rangsorolták a világ országait. Spanyolország az előkelő második helyet érte el a 2016-os megmérettetésben, mely szerint a világon második legjobb hely élni, lakni, letelepedni, az előkelő győztes helyet kivívó Új - Zéland mögött. Az "ország lakosainak egészségi állapota és az egészséghez kötődő lehetőségei” alkategóriában pedig Spanyolország az élen végzett. Ez a spanyol nagyvárosokról és tengerparti üdülőhelyekről alkotott, általános pozitív kép tükröződött a 2016. év turisztikai felméréseiben is.
Image
Image
A Spanyol Országos Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2016. január-augusztus között elképesztő számú, 52,465,506 külföldi érkezett Spanyolországba, ebből 13 millió az Egyesült Királyságból, 8.4 millió francia és 7.6 millió német állampolgár, 3.5 millió az észak-európai országokból stb. Az Alicante Nemzetközi Repülőterén például 2016 november hónapban 772,856 utast regisztráltak, mely 19,7 % növekedést jelentett az előző év hasonló hónapjához képest. A tavalyi évben összesen 11,644,725 utas fordult meg ezen a reptéren, mely a 2015. évhez viszonyítva 16,8 %-os forgalom erősödés. Az érkezők egy része látogató, de jelentős arányuk ingatlan tulajdonos Costa Blancán, amit a nemzetközi utasok összetétele is alátámaszt: Egyesült Királyságból 327,545 fő, Hollandiából 58,970 fő, Belgiumból 43,394 fő, Norvégiából 42,766 fő érkezett pl. 2016-ban az Alicante Nemzetközi Repülőtér volt Európa második legnagyobb forgalmi növekedését elérő desztináció Köln után, Spanyolországon belül maga mögé utasítva sorrendben Palma de Mallorcát, Malagát, a Baleári- és a Kanári- szigeteket.

Costa Blancán belül pedig a legintenzívebben fejlődő rész egyértelműen a déli partszakasz. Alicante és Torre de La Horadada között mára új, modern, luxus villák sorakoznak, spa, resort lakóparkok épültek közvetlenül a tenger vonalán, melyek újabb fázisokkal bővülnek majd ez elkövetkező években kielégítve a kimeríthetetlennek tűnő észak-európai érdeklődést.
Az Orihuela, Torrevieja, Torre de La Horadada önkormányzatok majd negyedévente nyújtanak újabb és újabb ingatlan kivitelezéséhez engedélyt a tengerpart, golf pályák, bevásárló központok közelében, hegyi és/vagy tengeri panorámával felépülő új projektekhez. Jobbára tervezőasztalról elkelnek az új tengerparti lakások, villák Costa Blancán, érthető az új területek beépítése utáni törekvés. Orihuela Costa, mely szintén Costa Blanca déli partszakaszán fekszik, országos szinten az élen jár az új építésű ingatlanok számában.

A COAATIEA ( Official College of Quantity Surveyors, Technical Architects and Building Engineers of Alicante) közzétette a 2016 év konstrukciós adatait. A jelentés szerint rekord mennyiségű ingatlan kivitelezéséhez adtak engedélyt Orihuela Costa területén a tavalyi évben, mely jelenleg a legimpulzívabb ingatlanbefektetési helyszín Spanyolországban.

Nem véletlenül irodánk is Costa Blanca egyik legélhetőbb és legdinamikusabban fejlődő településén, Orihuela Costán található.

Megbízható információkkal és több éves tapasztalattal rendelkezünk a kivitelező cégekről, prémium lakóparkokról és exkluzív projektekről. 2017-ben is a legjobb tudásunk szerint segítjük ügyfeleink vásárlásait és támogatjuk ingatlanhasznosításra vonatkozó elképzeléseit a spanyol tengerpartokon.
Image