Az 5 legfontosabb trend 2023-ban

Merre alakulhatnak az ingatlanárak 2023-ban? Hogyan viszonyul a spanyol gazdaság az európai gazdasághoz, és ez hogyan fog hatni az ingatlanszektorra?

A Spanyol Nemzeti Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank előrejelzései alapján világítunk rá azokra a folyamatokra, melyek az idei évben alapvetően meghatározhatják az építőipar helyzetét és az ingatlanárak alakulását Spanyolországban.

A fenti szervezetek előrejelzéseikben kitérnek arra, hogy Spanyolország nemzetgazdasági helyzete és állapota eltérhet a többi európai ország jellemzőitől.
Image
Image
Várható gazdasági növekedés

Bár az IMF előrejelzése szerint 2023-ban és 2024-ben minden harmadik ország közül egy recessziót szenvedhet, a Spanyol Nemzeti Bank által október 5-én közzétett makroadatok alapján a spanyol GDP 1,4 százalékkal növekedni fog az idei évben és elkerüli recessziót.

Valamint 2,9%-os növekedést vetít előre 2024-re az ország vezető bankintézete.

Amennyiben Spanyolország gazdasága idén növekedni fog az infláció mérséklődése mellett és a kamatok szignifikánsan nem emelkednek, az pozitív hatással lehet a spanyol ingatlanszektorra.
A kamatlábak enyhe emelkedése

Az euróövezet ingatlanpiacát egy általános élénkülés jellemezte az elmúlt két évben, amit a kedvezőbb jelzáloghitelekkel is támogattak.

Tavaly azonban látványosan megemelkedtek a kamatok, különösen az év utolsó hónapjaiban. Az Európai Központi Bank kamatdöntéseivel a jövőben is emelheti az irányadó kamatot a beérkező inflációs adatok alapján.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke azonban nemrég hangsúlyozta, hogy nem cél a további kamatemelés, amennyiben a gazdasági körülmények ezt nem indokolják.

A kamatlábak 2023-ra becsült enyhe növekedése várható Spanyolországban.
Image
Image
A lakásárindex bővülése

Az IMF és a Spanyol Nemzeti Bank a gazdasági modelljeik alapján előrejelzéseket készítettek a spanyol ingatlanpiacra vonatkozóan is.

Az IMF modellje szerint a spanyolországi lakásárindex 4,4 százalékkal növekedhet a következő 10 évben, míg a Spanyol Nemzeti Bank 6,5 százalékos emelkedést vár ugyanerre az időszakra vetítve.

Látható, hogy a lakosság által vásárolt ingatlanok árában bekövetkező változást mérő, becsült adat viszonylag közel áll egymáshoz az IMF és a Spanyol Nemzeti Bank előrejelzéseiben, így valószínűsíthető a spanyol lakásárindex 5 és 6,5 százalék közötti bővülése az idei évben.
Az ingatlanárak kiegyensúlyozott emelkedése

"Mindenesetre nem szabad elfelejtenünk, hogy Spanyolországban 2008 és 2014 között nagyon jelentős árkiigazítás történt, és hogy a területek túlnyomó többségén még nem sikerült visszanyerni a 2007-es csúcson elért szintet, így kizárjuk, hogy bármelyik piacon jelentős visszaesés következne be...továbbra is mérsékelt áremelkedést fogunk tapasztalni" - mondta José Manuel Fernández, az UCI vezérigazgató-helyettese.

Az IMF előrejelzése szerint is viszonylag stabilak maradnak az ingatlanárak a következő két évben, és a lakáspiaci fellendülés fokozatos lesz 2023-ban.
Image
Image
Az új ingatlanok értéknövekedése

Míg a használt ingatlanok ára mérsékelten, az új építésű lakások vételára látványosan emelkedhet idén, várhatóan akár 7 - 8% -kal is.

"Egyáltalán nem gondoljuk, hogy a jelenleg és a közeljövőben elkészült lakásoknál bármilyen probléma adódhatna, és az építés alatt állók több mint 90%-a 2023-ra, 30%-a pedig 2024-re elkelt" - mondta Daniel Cuervo, az APCEspaña főtitkára tavaly év végén.

Tulajdonképpen a 2023-ban átadandó, új építésű otthonok már tavaly értékesítésre kerültek Spanyolországban, ami beszűkíti a kínálatot és felhajtóerőt jelent.

A modern, magas energiahatékonyságú épületek iránti kereslet továbbra is nagy erőt mutat.
Forrás: Boletín Economico del BCE, Solvia Market View 2022, AEPSI, UCI, CBRE, GBCe, APCE