Most vegyek ingatlant vagy várnom kellene?

Ez a lehetőségek pillanata? Segítségül hívjuk a harmadik negyedév statisztikáit és piaci folyamatainak elemzéseit, hogy közelebb kerüljünk a kérdés sikeres megválaszolásához.

A világgazdasági helyzet és a geopolitikai instabilitás okozta jelenlegi bizonytalanság közvetlen hatással van az ingatlanvásárlásra és - befektetésre vonatkozó döntésekre. Ennek eredménye pedig az, hogy a spanyol ingatlanpiac továbbra is növekszik mind a nyújtott jelzáloghitelek száma mind pedig az árak tekintetében.

Valencia tartomány területén a lakáseladások száma a 2022. harmadik negyedévében olyan magas szintre emelkedett, amilyenre 2008. előtt nem volt példa. Az áremelkedés fokozódott különösen az új építésű ingatlanok tekintetében és Costa Blancán minden idők legmagasabb szintjét érte el.
Image
Image
Harmadik negyedéves adatok

Valencia tartományban - Costa Blanca adataival együtt - 37.767 adásvételt regisztráltak a harmadik negyedévben, az ingatlanárak pedig négyzetméterenként 1432 EUR összegre emelkedtek. Ez 2011. óta a legmagasabb mutató, ami negyedéves viszonylatban 1,54%-os, éves szinten pedig 7,84%-os növekedést jelent. Az előző negyedévekhez képest is erősödött az áremelkedés.

A használt ingatlanok esetében az átlagár 1371 EUR volt négyzetméterenként, ami ismételten a legmagasabb eredmény 2011. óta, negyedéves szinten 1,55%-os valamint évi 9,56%-os javulással. Az új ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 1840 EUR volt, ami a legmagasabb a történelmi sorozatban, negyedévre vetítve 2,46%-os, illetve évi 5,90%-os növekedéssel.
Piaci volumen

Valencia tartomány területén a kiadott építési engedélyek száma az elmúlt tizenkét hónapban (2022. augusztusi az utolsó rendelkezésre álló adat) összesen 10 743 volt, ami évi 3,05%-os növekedést jelent. Ez 0,87-es arány az új ingatlanok eladási számához viszonyítva, tehát az új ingatlanok kínálata figyelemre méltó egyensúlyt tart fenn a meglévő kereslethez képest.

A piaci volumen 2022. második negyedévében (a legutolsó rendelkezésre álló időszak) 4286 millió EUR volt, ami 2007. óta a legmagasabb mutató, és öt egymást követő negyedévben is egyértelműen 3000 millió EUR feletti volument regisztráltak.
Image
Image
Ingatlanturisták

Valencia tartomány területén az elmúlt negyedévben az ingatlanvásárlások 28,34%-át külföldiek bonyolították le, ami 26,54%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, mely közel áll az eddigi legmagasabb értékhez.

Alicante vezeti a tartományi eredményeket a külföldiek által vásárolt ingatlanok 42%-ával, ezt Castellón követi (13,66%) majd Valencia provincia (10,8%) mindhárom esetben növekedéssel.

Costa Blanca az év nagy részében a turizmus egy rendhagyó formáját éli át, az ingatlanturizmust.
Miért a spanyol tengerpart?

Az ágazat szereplői szerint az "ingatlanturisták" elsősorban üdülési céllal vásárolnak nyaralót jobbára a spanyol tengerpartokon és döntésük meghozatalakor a következő tényezőket veszik figyelembe: éghajlat, kultúra, gasztronómia, megélhetési költségek, biztonság és kommunikáció.

Ezt a tendenciát a távmunka térhódítása is fellendítette, amely megkönnyíti a főleg Európából érkező vásárlók számára, hogy hosszabb időt töltsenek távol a származási országuktól.

A Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) adatai szerint az európaiak átlagosan 25%-ának van második otthona, amelyet többnyire szabadidős célokra használnak.
Image
Image
Értéknövekedés

Az elmúlt hónapokban láthatóvá vált, hogy Spanyolország tovább növeli területén a külföldi befektetések számát. Az észak - európai vásárlók életmód desztinációként tekintenek pl. Costa Blanca tengerpartjaira és új építésű, luxus szolgáltatásokat nyújtó lakóközösségekben előszeretettel vásárolnak. 

Fontos megemlíteni, hogy a belföldi, spanyol családok is előrehozzák vásárlói döntéseiket az olcsóbb finanszírozás reményében. A pozitív piaci folyamatok ingatlan értéknövekedést jelentenek a spanyol ingatlantulajdonosoknak. Nagyobb százalékban az új építésű ingatlanok esetén és diszkrétebb mutatókkal a használt ingatlanok tekintetében. A spanyol ingatlanpiac erőssége az idei évben töretlen. Az értéknövekedésből adódó nyereség realizálásába még be lehet kapcsolódni.
(Forrás: Evernest, Valenciai Ingatlanügynökök Szövetsége, Ingatlanpiaci Elemző Csoport (GAMERIN), Huspy Spain)